Kvinnor med feministiska glasögon på – i ett alldeles eget Livsrum – beläget i det Offentliga Rummet.

Livsrummet är kvar.


I Livsrummet är vi fortfarande kvar, fast man knappt kan tro det.

Vi har ruschat på med diverse aktiviteter och det har tagit det mesta av vår tid. Eftersom Livsrummet är en eftertraktad samtalspartner har det blivit en hel del prat härinne och flera externa föreställningar har förberetts och genomförts.

Det har länge varit trångt i alla gästrum och damrum. Vissa gäster i har dessutom i viss mån måstat lokaliserats, andra har helt enkelt stabiliserats.

Med varierande framgång…

Dock har vi noterat (och roats av) upprördheten omkring Tur-teaterns uppsättning av Valeri Solanas ”Scum manifestet”.  Vissa X- medborgare dundrade på med dödshot och udda doktorer (med eget manifest) och märkliga genusdebattörer hängde förstås på. Fick sitta i Debatt och oroa sig för skolgossars väl och ve. De tycker väl inte att det är så skadligt för piltarna att ständigt matas med dödade och skändade kvinnor i det som annars med lätthet hittas under samlingsbegreppet ”underhållningsvåld”.

Att denna Valeri Solanas tankar kan väcka sådana känslor? Hon har ju ändå varit död i så många år.

Alla kanske inte vet att det var just hennes manifest som avhandlades när de bevingade orden ”män är djur” sades i en klippklistrad dokumentär.

Valeri Solana tyckte att män var djur utifrån sin erfarenhet av att bli sexuellt utnyttjad sedan hon var barn och att sedan ha levt i prostitution och droger som vuxen. Och det hade hon väl rätt att tycka…??? Och uttrycka.

Det finns ju till och med de som tycker att män är odjur.

Här i Livsrummet träffar vi understundom sådana som tycker så, utifrån sina egna erfarenheter.

Och så måste väl de få tycka…???

Och uttrycka.

Jaa, så uttrycker vi oss här i Livsrummet idag.

Men så är vi kanske lite scumma också…?

Annonser

Kommentarer till: "Livsrummet är kvar." (4)

 1. Man började nästan tro att ni hade provsvimmat för gott;)

  Som kvinna får man inte säga att vissa män, ganska många faktiskt, är odjur. Det är förnedrande mot män, tycker män. Detta trots att många män behandlar kvinnor på vår jord, väldigt, väldigt illa.

  Vad skall vi kalla dessa män, då? Fina?

 2. Ha ha NBT, här har inte hunnits med en liten ”småsvimmning” ens.

  Nää precis – kvinnor ska egentligen inte prata om män på ett negativt sätt.
  Eftersom män inte är någon grupp utan endast unika individer allihopa.
  Annat är det med kvinnor.
  Därför kallar man mäns våld mot kvinnor för kvinnovåld/kvinnomisshandel.
  ( Jämför tex med polisvåld. Vem gör något?)
  Då riskerar inte män som grupp att pekas ut och det verkar mer som om detta är något som kvinnor har för sig själva, typ med varandra.Det verkar i alla fall inte vara någon man inblandad.
  Simsalabim…
  Vi hittade föresten en mening i en bok:
  ”Om arbetsmarknaden betraktar ungdomar, kvinnor, funktionshindrade och invandrare som speciella grupper, vilka är då den egentliga arbetskraften?”

  Det är ju sådant som man kan fundera på.
  Scummt på något sätt…..?

 3. Kul att se att ni fortfarande är ibland oss och tar del av den fantastiska nyhetsrapporteringen! Som jag uppfattade saken så ville medborgaren diskutera SCUM konstnärligt, alltså så som han uppfattade verket. Bokstavligt och som ett dödshot riktat mot honom själv (som ingen vet vem det är) tolkade och travesterade han SCUM. Samtidigt som han lade till några små detaljer som adressuppgifter, åberopande sin konstnärliga frihet.
  Han driver tydligen en konstblogg, det hade jag missat tidigare.
  Man bör läsa hans blogg med lite andra glasögon än jag gjort tidigare för att bättre uppfatta det konstnärliga i den har jag förstått.

  Det är så fint att doktorn m fl värnar om mentalhygienen hos unga gossar! Gossarna verkar inte ta skada av vare sig underhållningsvåld, pornografi eller våld i de dataspel som i princip alla gossar spelar numera. Det ser ut som att det enbart är beskrivningen av våldet i SCUM som påverkar negativt.
  Eftersom de flesta ungdomar inte sett SCUM, vare sig som bok eller teateruppsättning, så har de inte kunnat reagera eller påverkas av den. Man oroar sig inte lika mycket över att flickor ska inspireras av SCUM och börja likvidera män på löpande band.
  Undrar hur man vill förklara mäns våldsutövning, i den mån man erkänner att den alls finns. Den kommer sig inte av ”det oskadliga våldet” som förekommer i olika former, och som doktorn inte nämner som något negativt eller skadligt för pojkar.
  Alltså har den ett annat ursprung, kanske ser doktorn et al det till och med som ett normalt manligt beteende.
  Och i så fall så stämmer ju Solanas beskrivning…

  Uttalandet att män är djur är lite väl grovhugget tycker jag. Jag menar, det saknas både artbestämning och forskning. Är de rovdjur? Encelliga amöbor? Har de ett socialt liv? Har de empatisk förmåga? Är de helt impuls- och behovsstyrda?
  Det finns så många obesvarade frågor så tills vidare ser jag dem mer som tillhörande växtriket, av en sådan där aggressivt köttätande sort.

 4. Jodå vi är fortfarande kvar…
  Här har vi inte heller uppfattat Xbloggen som konstblogg direkt, snarare som konstig.
  Och det är kanske så att Solana inte var så fel ute…?
  Vilken sorts djur? Jaa det vimlar verkligen av obesvarade frågor….impuls…behov….empati…hur många celler….?
  Vi får nog ta oss en kaffemugg och fundera…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: