Kvinnor med feministiska glasögon på – i ett alldeles eget Livsrum – beläget i det Offentliga Rummet.


 

danskt marsvin.jpg

I Livsrummet är det en del bestyr i dessa dagar. Det är berättelser, rapporter, statistik, beräkningar och redovisningar som ska färdigställas. Samtidigt gör vi nya bekantskaper

Mellan varven funderar vi över den, ”tillfällige turisten”, turistprofilen Munir Awar. Det verkar ha gått troll i hans och familjens utlandsresor. På tre semesterresor har han hamnat i fängelse varenda gång.

2007 reste han med sin 17 åriga gravida fru Safia till Dubai för att hälsa på kompisen Yousef. Efter en tid där bestämde de sig för att sedan göra en avstickare till Somalia då de ville studera den vackra naturen och kulturen där. Med på resan var också de två kamraterna, Yousef och Osman. Kvartetten tog sig sedan från Somalia, där det var krig, till Kenya, greps av militär där, sändes tillbaka till Somalia och sattes slutligen i ett militärfängelse i Addis Abeba. Efter några månader släpptes de efter påtryckningar från Sverige, genom SÄPO och svenska ambassaden, och kunde flygas hem.

Efter hemkomsten anmälde Awad flera tidningar till PO eftersom de publicerat hans namn och Awad kände sig mycket kränkt av detta. Denna anmälan avskrevs sedan.

2009 var det dags igen för en ny semestertripp för familjen. Denna gång gällde det en pilgrimsresa till Saudiarabien. Paret Munir och Safia, nu även med sitt 2 åriga barn, kom återigen på avvägar. Denna gång hamnade de i Pakistan och återfanns i ett turistsällskap på tio personer där bland annat Mehdi Ghezali ingick, vilken tidigare gjort sig känd som ”Guantanamo-svensken”. De greps av polis och misstänktes för kontakt med terrornätverket Al-Qaida. Själva uppgav svenskarna att de var på väg till en konferens. Man lär också ha uttryckt att ”vi ville bara se hur det var i Pakistan”. Denna gång satt de fängslade i 6 veckor innan de släpptes efter påtryckningar från Sverige, genom SÄPO och svenska ambassaden i Islamabad, och kunde sedan flygas hem.

29 dec 2010 åkte Munir Awad, nu nybliven pappa till sitt andra barn, på en sällskapsresa med bil till Danmark med några goda vänner. Där greps samtliga och häktades dagen efter. Det är verkligen ingen ände på kränkningarna av Munir Awad. Har han återigen gått i en turistfälla? Enligt uppgift hade de nu tänkt iscensätta ett attentat mot tidningen Jyllandsposten. I sin bil hade de nödvändig turistutrustning för detta. Det kan ju också vara möjligt att den danska naturen och mediakulturen lockade. Nu föreslår vi att de svenska myndigheterna ligger lite lågt i sina ansträngningar och påtryckningar för att turistprofilen återigen ska släppas fri och flygas hem.

Tidigare i år talade Munir Awad på ett seminarium. Temat var ”Terrorlagstiftningens terror”. Ur programmet kan läsas att Muslimska rättighetskommittén vill ” att denna så kallade terrorlagstiftning ska behandlas som den rättsskandal den de facto är”.

Award är kränkt, förvånad och irriterad över att någon kan misstänkliggöra honom och hans turistverksamhet. Han har ju bara ett gediget intresse av natur och kultur. Kanske skriver han på turisthandboken ”Spännande resor hit och dit”?

Här i Livsrummet funderar vi på dessa kränkta turistprofiler och på olika fobier.

Annonser

Kommentarer till: "Kränkt turistprofil i turistfälla" (6)

 1. Kan det vara så att han har problem med stavningen? Turist och terrorist låter ju rätt lika och han kanske inte tänkte på det. Att han är kränkt beror säkert på att, det har han lärt sig är ett tecken på manlighet? Kul att ha ungarna med sig på turistresorna. Kul att Sverige hjälper honom att komma hem igen- varje gång! Jag kollade i resekatalogen om hur det är att turista i Somalia men hittade ingen text om detta turistland. Har någon i Livsrummet terroristat förlåt ,turistat i Somalia?

  • Evor i Livsrummet sa:

   Hej Git, roligt att se dig här. I Livsrummet finns de som saknar dig…Nej, vi har inga omedelbara planer att turista eller studera natur och kultur i Somalia. Det verkar så råddigt där. Vi har dock mellan varven lite närkontakt med just kulturen på det lokala planet.

 2. fnissar åt inlägget ovan, kanske har inte denna person läst reseguiden Lonely Planet Somalia?

 3. Evor i Livsrummet sa:

  Kanske inte, men han får kanhända lite tid över för detta framöver…

 4. Vad trevlig dina inlägg verkar vara. kommer verkligen att läsa dina inlägg igen! (: Hoppas du har en rolig vardag (:

 5. Evor i Livsrummet sa:

  Trevligt att du trivs hos oss i Livsrummet Sofia. Beträffande vår skojiga vardag är det väl lite si och så med den. Ibland är det skrämmande mycket si…. 😀 Men välkommen tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: