Kvinnor med feministiska glasögon på – i ett alldeles eget Livsrum – beläget i det Offentliga Rummet.


Två kvinnor som utnyttjades som barnprostituerade av ledande svenska politiker under 70-talet stämmer nu staten på 1 miljon var. De vill ha en ursäkt för den mörkläggning som skedde efter att historien blev känd. Att som barn ha varit utsatt för sexuella övergrepp har starkt påverkat deras fortsatta liv. Alla de namngivna förrövarna nekar. Kvinnan som skötte barnbordellen kallades i media för ”Bordellmamman” och hon dömdes sedan till fängelse. Alla förrövarna gick fria, ingen tycktes ha gjort sig skyldig till övergrepp på barnen trots att uppgifter om detta ingick i den utredning som gjordes. Fallet ansågs känsligt på grund av kundkretsens karaktär. DN tvingadesgå ut med en offentlig ursäkt efter att dom publicerat namnet på en av kunderna. Locket lades på. Nu ska justitsiekanslern titta på fallet och ställa frågor till den åklagare som var aktuell och se om han påverkats att inte väcka åtal på grund av att ledande politiker var inblandade.

Samtidgt på gågår en annan stämmningsprocess mot staten i Attunda tingsrätt. Två män, i media benämnda som obducenten och allmänläkaren, vill ha 40 miljoner i skadestånd. De frikändes 1988 från att ha mördat Catrine da Costa, en prostituerad kvinna vars kropp hade hittats styckad fyra år tidigare. I domen fastslogs däremot att männen styckat Catrines kropp och därför drogs deras läkarlegitimationer in 1991. Männen har sedan haft svårt att få jobb. Intresset av att anställa personer som anses ha styckat en kvinna har varit begränsat. Både läkaren och obducenten anser att domen har starkt påverkat deras liv och vill nu ha ekonomisk kompensation. Den ene mannen lever idag som sjukpensionär efter en hörselskada och den andre är numera arbetslös. Ett antal böcker har skrivits om händelsen, det har hävdats att männen är skyldiga till även mordet men också att dom är helt oskyldiga.

I Livsrummet undrar vi över vilka som har störst möjlighet att få ett skadstånd utbetalat?  

Läkarna som dömts för att styckat en prostituerad kvinna eller kvinnorna som uttnyttjades i barnprostitution av kända män? Vad tror du??

 

 

Kommentarer till: "Barnprostituerade och kvinnostyckare stämmer staten" (3)

  1. Jag har sagt det förr och säger det igen, läs boken: Döden är en man, av Per Lindeberg!Jag är helt övertygad om att de är helt oskyldiga och hoppas att de någon gång ska få upprättelse!

  2. Vi lovar Marie, vi ska läsa boken. Kram från livsrumsevorna.

  3. Och förresten Marie, kul att höra av dig här…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: