Kvinnor med feministiska glasögon på – i ett alldeles eget Livsrum – beläget i det Offentliga Rummet.

Könskvotering


Angående kvotering

 

Att kvoteras till tjänster och poster på grund av sitt kön är en orättfärdig, ålderdomlig och förkastlig företeelse. Man hyser stor förståelse för att många utsatta män, med rätta, kraftigt protesterar och känner sig djupt kränkta av detta otidsenliga förfarande.

 Peter 72 säger: – Jag vill inte väljas in i en företagsstyrelse bara för att det, som vanligt, behövs ytterligare en äldre man där. Jag skulle hellre önska att det var för att mina egna personliga förtjänster och meriter speciellt efterfrågades och att just dom skulle tillföra något positivt i sammanhanget. Mitt självförtroende körs i botten av detta ständiga kvoterande … suckar han uppgivet.

 En annan man, nyligen invald i en aktiebolagsstyrelse, som väljer att tala ut, men som av säkerhetsskäl vill vara anonym säger: – Det är nog bara min kropp dom vill åt, vad skulle det annars kunna vara….? undrar han oroligt.

 Att inte få känna sig utvald till sin plats i samhällsapparaten tack vare sina förtjänster och meriter utan på grund av sitt kön måste självklart vara förnedrande. Sedan urminnes tider har detta varit ett ok som det manliga könet tvingats bära. Att i många sammanhang bli automatiskt, och i många fall dessutom helt orättvist, uppvärderad för sin könstillhörighet är grava exempel en kränkande särbehandling.

 I det mest jämställda landet på jorden kan inte detta inte längre vara den rätta vägen att gå. Sverige måste här självklart ligga i framkant och bereda plats för kompetenta och kunniga personer som får sina arbetsuppgifter och förtroendeuppdrag tack vare sina meriter och inte längre på grund av sitt kön.

Det är sedan länge känt att män som grupp har svårt att hålla sams, både med varandra och med personer av motsatt kön. Detta bekymmersfulla beteende kommer till uttryck redan i sandlådan, fortsätter genom skolgårdarnas bandyturneringar och som sedan följer många av dem genom hela livet.  Ungdomsvåldet är till största delen ett våld som huvudsakligen begås av yngre män och studerar man våldsstatistiken för vuxna individer kan man konstatera att även här finns en klar överrepresentation av manligt våldsamt beteende. Män begår mer mord, flest egendomsbrott, misshandlar mest och begår i stort sett alla sexuellt relaterade brott. I gruppen som helhet finns dessvärre också en hämningslös fallenhet för olika rusningsmedel och ett onormalt intresse för vapen och skildringar av våld i ord och bild. Detta destruktiva beteende kostar samhället oerhörda summor i sociala åtgärder, sjukvårdskostnader, polisiära insatser, rättegångskostnader och åratal av omhändertaganden i kriminalvården. Till detta kan läggas det lidande som detta beteende har för utsatta kvinnor, barn och för andra män.

Att så konsekvent kvotera in denna grupp med ett vidhängande svårt riskbeteende har fått betydande konsekvenser över tid, både på nationellt som internationellt plan.

 I ett globalt sammanhang ter sig effekterna av denna envist tillämpade kvoteringsstrategi som speciellt tragiska.

 Mot bakgrunden av detta ser ett system med en mer medveten tillsättning av tjänster och poster utifrån kunskap, meriter och kompetens som ett mycket mer sympatiskt tillvägagångssätt än det gamla kvoteringsförfarandet.

Annonser

Kommentarer till: "Könskvotering" (3)

  1. Hahaha! Underbart!

  2. […]  https://evailivsrummet.wordpress.com/2006/12/07/196750/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln